Outnorth - We are Outdoor!

Hur stor ryggsäck bör man köpa?

Att köpa en ryggsäck som kan användas för samtliga behov är omöjligt. Detta i likhet med att köpa en enda väska som sedan ska passa för samtliga resor. Däremot bör man tänka brett så att ryggsäcken i alla fall kan användas vid ett flertal olika tillfällen. När det kommer till backpackerryggsäckar så är det framförallt volym, passform och detaljer som väger tungt.

Volymen avgör hur mycket som kan tas med på turen och avgörs därmed delvis av var man ska åka och hur länge man ska vara borta. Exempelvis är det skillnad på om det är en tur under sommar eller vinter då kläder och utrustning vintertid tar betydligt större plats. Föräldrar kan även tänka på att de kan behöva bära en del av barnens packning och därmed inte bara välja backpackerryggsäck utifrån egna behov.

En av de större outdoor-butikerna i Sverige, Outnorth, har gjort en generell uppdelning gällande storlek just utifrån funktion och tillfälle.

Dagstur – För att klara av en dagstur rekommenderar butiken en backpackerryggsäck på 20 – 35 liter. Det är alltså ett stort spann men samtidigt får man fundera över hur dagsturerna brukar se ut. Ska mat och matlagningsmöjligheter packas ner eller finns det mat på vägen? Ska en dagstur vara ett par timmar eller närmare 20? Man bör därmed se på hur man själv brukar vandra och välja utifrån detta.

Övernattning – Blir det ett par dagar (kanske en helg) bör man bör man istället se på de lite större modellerna av backpackerryggsäckar. Modeller som rymmer mer och även tydligt är anpassade för längre turer. I detta fall rekommenderar butiken en volym på 35 – 50 liter. Det krävs framförallt att man ska få plats med vad som behövs för övernattningen samt lite mer extrakläder och mat.

Backpackning – Backpackning kan innebära en resa på ett par veckor – eller ett par år. Tjusningen med backpackning är verkligen att man kan ta dagen som den kommer och därmed måste packningen vara mycket flexibelt anpassad. Eftersom det inte går att ha med sig ombyte för flera veckor får man räkna med att söka upp tvättmöjligheter exempelvis en gång i veckan. Detsamma gäller för inköp av exempelvis hygienprodukter.

Outnorth - We are Outdoor!

En del som backpackar har med sig extremt lite kläder och köper på vägen. Med tanke på priserna i vissa delar av världen kan det vara värt i jämförelse mot att ha med sig mer kläder och behöva tvätta. För backpacking rekommenderas en väska på 45 – 65 liter. Inte speciellt mycket större än för övernattning alltså. Däremot bör man verkligen tänka efter vad som packas.

Veckotur med allt – Ska ombyte, mat och allt annat packas för en vecka behöver de största modellerna av backpackerryggsäckar väljas. Dessa är på 60 – 90 liter och blir därmed även betydligt tyngre än modellerna ovan. Men de ger möjlighet till att få med sig allt för hela veckan.

Outnorth - We are Outdoor!