Outnorth - We are Outdoor!

Vandringsryggsäck

Ryggsäckar är en typ av väska som i princip alla människor har någon form av relation till – De två största användningsområdena är troligen en barnryggsäck för skola och fritids och en vandringsryggsäck för allt inom friluftsliv och för att turista som backpacker.

Men det stannar inte där, rätt utformad kan det vara fotografens bästa vän eller så kan det vara en liten moderiktig accessoar ryggsäck. Många tar hellre en backpacker ryggsäck än en kabinväska eller resväska vid resor.

Det är bara att konstatera att ryggsäcken har så många olika användningsområden att modellerna på ryggsäckar kan variera kraftigt.

Vad är då skillnaden mellan en vandringsryggsäck och en backpackerryggsäck? Svaret är: Namnet 🙂 Det är i princip samma sorts ryggsäck, det finns ett fåtal undantag men då bara som smärre justeringar.

Vandringsryggsäck

Vandringsryggsäck – för vandring och friluftsliv

Det finns egentligen ingen enskild modell som kan sägas vara typisk för dessa typer av ryggsäckar – men de har vissa funktioner gemensamt. Tvärtemot skolväskan är det till exempel vanligt att man ser en ram i dessa typer av modeller.

Som nämnt under rubriken ovan, ger ryggsäckar med ram ett visst skydd för ryggen då trubbiga och kantiga föremål i packningen inte ligger och skaver. Att ha en stabil väska med ram är därför en förutsättning (nåja, nästan i alla fall) för de som ska ge sig ut på en lång vandring, vare sig det är i de Svenska fjällen eller i någon myllrande storstad i Sydostasien.

Ryggsäckar som är gjorda för långa vandringar, och ett aktivt friluftsliv i allmänhet, har ofta en del andra funktioner som skiljer dem från de andra. Tittar man på till exempel Fjällrävens så kallade gyro-ryggsäckar ser man att det finns ett avbärarbälte. Avbärarbältet används som en avlastning för axlarna, och i Fjällrävens gyrosäckar sitter det infäst i dess framåtgående byglar.

Själva utseendet hos ryggsäckar anpassade för vandring / friluftsliv och backpacking skiljer sig också ofta i form och storlek från andra typer – en helt annan nivå av komfort och praktiska detaljer är det som främst gör att de skiljer sig från andra ryggsäckar.

Skillnaderna finns både ut- och invändigt – att ryggsäckar tillverkade för vandring ofta har ett säkerhetsfack är en av de invändiga skillnaderna. Dessa typer av ryggsäckar har också ett större antal fack på insidan överlag än vad skolväskor har. Utvändigt kan man bland annat notera öglor och fästen, samt att materialet ofta är utvalt för att avleda regn och väta.

Outnorth - We are Outdoor!